• You are viewing the forum as a Guest, please login (you can use your Facebook, Twitter, Google or Microsoft account to login) or register using this link: Log in or Sign Up
  • You can now follow UKAPS on Instagram.

Hello ....Algae issues!

nick1984

New Member
Joined
2 Aug 2021
Messages
7
Location
retford
hi guys and girls, I'm new to fish keeping and aquatic plants, I got plants that are easy to grow, I have tropica substrate with a layer of gravel, my plants keep getting algae(diatoms) i think, and i noticed today ones beginning to split a little, I have my lights of for 6 hours a day and the tank is almost 3 months old, just checking I'm doing things correct?
 

Attachments

  • IMG_8145[2708].JPG
    IMG_8145[2708].JPG
    2.9 MB · Views: 218
  • IMG_8149[2710].JPG
    IMG_8149[2710].JPG
    1.8 MB · Views: 51
  • IMG_8150[2712].JPG
    IMG_8150[2712].JPG
    2.7 MB · Views: 50
Joined
17 Dec 2020
Messages
197
Location
Gloucestershire
Hi and welcome. I'm no expert and so I will wait until the good people here chip in.
In the mean time. Can you post the details of equipment?
You know, make of tank, make and size of light, temp you keep it at. what you do water change wise.
Do you any test on the water (not too important but it would help the people in the know).
Type of rocks you have in there?
How many fish and what types.

But still for 3 months old you tank looks good.
 

nick1984

New Member
Thread starter
Joined
2 Aug 2021
Messages
7
Location
retford
thanks certainly i can add to this post, so this is my first tank, its a juwel primo (my new tank arrives tomorrow Juwel Rio 125 ltr) but currently its 70 ltr and only the standard filtration lighting is just the standard single day light led not sure on specs for that, my water temp is 25 c, my testing is every 7 days with a liquid kit NT labs pond lab, I have two large Jurassic rocks and some pebbles, only have 6 male guppies but will add more in the new tank. I will re use everything in my current tank for the 125 ltr but I'm also adding more soil and substrate and its the tropica aqua soil I use.
 

nick1984

New Member
Thread starter
Joined
2 Aug 2021
Messages
7
Location
retford
its great as the plants really have been an after though, but now I have real plants in my tank I can never go back to fake, but with the plants I still have a lot to learn
 

Karmicnull

Member
Joined
6 Sep 2020
Messages
506
Location
Cambridge
Welcome to UKAPS!
now I have real plants in my tank I can never go back to fake, but with the plants I still have a lot to learn
Couldn't agree more on both points! Worth looking up on fertilizers and EI dosing in the forum for your move to the 125. Even if you're low tech and not using CO2, some ferts are appreciated by plants. You could also consider a 'clean up crew' of snails and/or shrimp to help keep on top of algae. They're not a solution for everything, but if you are most of the way there, they'll add the finishing touch! 6 hours is a good starting point for lights.

Cheers,
Simon
 

Similar threads

Top