Struggling with stem plants.

Niton

Member
Joined
30 Jun 2018
Messages
179
Location
Newcastle upon Tyne
Hi all,
My tank is over a year old now and I have consistently struggled with growing stem plants.

60 ltr aquarium
I'm not running co2
I have a photo period of 7 hours at 50 percent with a twinstar 600
I dose macro and micro frets as per instructions for tank size.

I've attached a picture of some rotala that is sadly typical of my experience. The plant nearest the roots seem to die off?

IMG_20191129_180840.jpg

Over all the tank is pretty well established but stem plants always fail! I thought they were meant to be easy!

00000IMG_00000_BURST20191103173723432_COVER.jpg

I'd be grateful for any thoughts you have as to what I could look at changing.
 

Zeus.

Member
Joined
1 Oct 2016
Messages
3,045
Location
Yorkshire,UK
With all the floating plants your stem plants might not be getting enough light IMO, uproot one and let it float at top of tank in a spot with plenty of light and see if it picks up ;)
 

Niton

Member
Joined
30 Jun 2018
Messages
179
Location
Newcastle upon Tyne
With all the floating plants your stem plants might not be getting enough light IMO, uproot one and let it float at top of tank in a spot with plenty of light and see if it picks up ;)
I've actually thinned out the floaters this week and increased the lighting strength a bit. If I don't have enough floaters I get algae issues... But its only been almost a week so I'll give it longer.
 

MJQMJQ

Member
Joined
11 Nov 2019
Messages
243
Location
SIngapore
Maybe the other plants(esp floaters as they have more co2) took up the nutrients and left none for your stem plants?I think light might be a problem as zeus suggested also.U can dose more nutrients safely as yours is a lush planted tank.
 
Top