• You are viewing the forum as a Guest, please login (you can use your Facebook, Twitter, Google or Microsoft account to login) or register using this link: Log in or Sign Up
  • You can now follow UKAPS on Instagram.

Please help! Many issues with first planted tank

highgrade86

New Member
Joined
26 Oct 2020
Messages
3
Location
ca
Hello,
I lurk the forums often, however, this is my first post, so here it goes.

I have had my 10g (38L?) Set up for around 8 months and I started planting is near the 6 month mark. It started out with a Java fern and quickly grew into many different types of plants. I started dosing nilocg thrive and soon after I started noticing problems with the rate of growth, as well as deformed and stunted new growth. I have tried many different things with the exception of Co2 as I originally wanted to first learn how to grow and maintain a low tech tank.

Please help me to figure out what is going on with my tank. I furgure its just one small piece of the puzzle im missing as nothing is dying just not growing properly.

I also have a case of GSA which will not go away despite raising phosphorus. And what looks like some BBA startimg on some leaf edges, however, it has been in that "starting" stage for weeks.

1. 10 gallon tank (38L)
2. Filter: Aquaclear 20. Also had a huge sponge filter that I removed for a betta hospital tank.
3. Lighting:18-24" Nicrew classic LED plus set to 40% running 8 hours per day. Amazon product4. Substrate: Blasting sand and API root tabs
5. Only Excell. Bought a kit to try diy Co2
6. Ferts: 3ml of nilocg thrive on day of water change. 2ml mid week. I dose 5-6 ppm of flourish phosphorus and 1/2tsp of magnesium sulfate on water change day. Just started trying to dose 1ml of flourish iron as well.
7. Weekly 50-60% water change including vacuum over the surface of the sand.
8. Plant list: java fern wide, java fern trident, Sagittaria subulata, anubias nana petite, anubias angustifolia?, another medium anubias type, small piece of cryptocoryne parva, cryptocoryne lucens, Mayaca fluviatilis (just replanted today from where the water wisteria is now), what was sold to me as "lloydiella" creeping jenny, hygrophila difformis (water wisteria) and a moss ball.
9. One Betta (in hospital tank), 4 otocinclus, 2 nerite snails, 1 Amano shrimp and 2 ghost shrimp that I found dead today.

Please let me know if there is any more info needed and thanks in advance!



20201025_115002.jpg
20201025_115200.jpg
20201025_115455.jpg
20201025_115530.jpg
20201025_115555.jpg
20201025_115605.jpg
20201025_115819.jpg
20201025_221329.jpg
 

Attachments

  • 20201025_115831.jpg
    20201025_115831.jpg
    1 MB · Views: 11

highgrade86

New Member
Thread starter
Joined
26 Oct 2020
Messages
3
Location
ca
Attached is the water report I can find for my area, I would be under the SWTP column.

My water parameters
Ammonia = 0 ppm
Nitrite = 0 ppm
Nitrate = 30-40 ppm
Phosphorus = 4-6 ppm
Iron = .5 ppm
GH = 13 dgh
Kh =7 dgh
Calcium = 40-50 ppm
Magnesium = around 30 ppm
 

Attachments

  • Annual-Water-Report (2).pdf
    442.2 KB · Views: 15

dw1305

Expert
Staff member
Joined
7 Apr 2008
Messages
11,507
Location
nr Bath

highgrade86

New Member
Thread starter
Joined
26 Oct 2020
Messages
3
Location
ca
I'm getting growth, however, it usually stays very small on the anubias. Java fern started getting better after dosing magnesium sulfate.

Will I not have more algae problems with the high light levels? I already have GSA that will not go away.
 

Similar threads

Top